Wat kun je leren van een subsidieaanvraag? TRIGGRRD en D’ORANGE geven antwoord
Door het massale aantal aanvragen voor het Steunfonds Talentvolle Makers, konden veel Utrechtse makers helaas geen bijdrage ontvangen voor hun projectplan. Daarom bood No Man’s Land deze makers de gelegenheid tot een adviesgesprek met een ervaren muzikant of een andere muziekprofessional. Onder meer de bands TRIGGRRD en D’ORANGE grepen deze kans en wij gingen met hen in gesprek: wat hebben ze geleerd van het adviesgesprek?
TRIGGRRD
TRIGGRRD is een vernieuwend Utrechts collectief met een muzikale focus op genres als experimentele hiphop, house en nu jazz. Het duo Quartus Vlak en Kit Davis vormt het brein en de basis achter het collectief, dat met een combinatie van technologie, dansbare ritmes en improvisatie mikt op grensverleggende live-ervaringen.
Waarom hebben jullie een aanvraag ingediend voor het Steunfonds Talentvolle Makers?
“TRIGGRRD is een groot idee en we zijn ambitieus. We willen iets nieuws, anders en experimenteel in de elektronische livemuziek vooruitduwen. De volgende fase is het volledig realiseren van een stabiele en duurzame show en we hebben een aanvraag ingediend om dit te kunnen bekostigen.”
Wat hebben jullie in het adviesgesprek met Bob Donkers besproken?
“Na het gesprek (van bijna een halfuur) met Bob waren we een aantal behulpzame adviezen en conclusies rond onze aanvraag rijker. Het is voor ons als TRIGGRRD duidelijk wat we willen bereiken, maar het is tot nu toe nog niet gelukt om een subsidie toegekend te krijgen. Daarom vroegen we Bob waar hij kansen zag onze aanvraag te verbeteren of te verduidelijken, en daaruit kwamen mooie inzichten die we meenemen richting een volgende aanvraag. Zo zullen we een volgende keer bijvoorbeeld duidelijker al de benodigde materialen benoemen om zo in het budgetplan daarnaar te kunnen refereren.”
Welke tips & tricks die jullie uit het gesprek hebben gehaald, zijn het meest waardevol?
“Onze aanvraag ondersteunen met meerdere praktische voorbeelden. Onze aanvraag was voornamelijk gericht op het oplossen en upgraden van technische tekortkomingen, maar we gaven niet duidelijk aan wat die benodigdheden dan waren of wat er dan opgelost gaat worden.”
Wat is nu het plan?
“Het allerliefst spelen we als collectief live voor dansend publiek in clubs tot in de late uurtjes, maar dat kan gezien de coronamaatregelen helaas nog even niet. We werken dus voor nu met z’n tweeën aan onze liveset en testen nieuwe technische ideeën. Begin 2022 komt er een liveregistratie uit, daarna werken we als collectief verder aan nieuw materiaal en releasen we een nieuwe single.”
D’ORANGE
D’ORANGE is een Utrechtse formatie van zes bandleden, die elkaar hebben gevonden op het conservatorium. Ze maken gelaagde popmuziek met rijke jazzklanken, onder andere geïnspireerd door artiesten als John Mayer, Maddison Cunningham en Ruben Hein.Waarom hebben jullie een aanvraag ingediend voor het Steunfonds Talentvolle Makers?
“We wilden graag ons band-concept nog meer definiëren met behulp van een aantal personen die dit goed kunnen vormgeven. Dit concept zou uiteindelijk ook de basis moeten vormen voor een nieuw album. Daarnaast wilden we onszelf ook kenbaar maken bij No Man’s Land om op steeds meer plekken zichtbaar en betrokken te zijn.”
Wat hebben jullie besproken in het adviesgesprek met Lois van Wijk?
“We hebben vooral gekeken naar de aankleding van de groep, hoe de socials en website eruit zien.”
Welke tips & tricks die jullie uit het gesprek hebben gehaald, zijn het meest waardevol?
“De feedback over de website en de socials was erg nuttig. We willen onszelf op persoonlijk vlak meer laten zien aan het publiek, door middel van video’s met een eigen verhaal van ieder bandlid. Hierdoor willen we de mensen een kijkje in de keuken geven en de mogelijkheid om de bandleden beter te leren kennen.”
Wat is nu het plan?
“We gaan door met het ontwikkelen van een nieuw album. Begin 2022 zullen we nieuwe muziek gaan opnemen. Daarnaast willen we meer samenwerkingen aangaan met muziekmarketeers, grafisch designers en foto/videografen om een duidelijker concept te vormen rondom de groep. Dit concept zal ook de fundering zijn voor de vormgeving van ons nieuwe album. De nieuwe muziek willen met een sterk marketingplan in de muziekwereld brengen. Hiermee kunnen we ons publiek uitbreiden en meer mensen betrekken bij onze band.”
Het Steunfonds Talentvolle Makers verdeelde €100.000 onder getalenteerde makers in de provincie Utrecht. Op basis van de gehonoreerde aanvragen geven we een nieuwe (fysieke!) editie van Club No Man’s Land vorm, waarin we voldoende ruimte creëren voor vragen aan experts en ontmoeting tussen makers. Klik hier voor meer informatie.