NANGHITI: “Het is belangrijk om te investeren in ontwikkeling, in plaats van de markt te pleasen”

MASTER / MASTER

Singer-songwriter en producer NANGHITI maakt Engelstalige soulmuziek met invloeden uit triphop, hiphop, r&b en gospel – de muziek waar het voor haar allemaal begon. Tijdens het MASTER-traject van No Man’s Land werkt ze samen met producer Maurits Nijhuis aan haar eerste eindproduct: na jaren van schrijven en schaven aan de perfecte songs, richt ze zich nu op het uitbrengen van haar debuut-EP.

Nanghiti Aviankoi groeit op in het Paramaribo van de jaren ’90, waarin de Protestantse Kerk centraal in haar opvoeding staat. De samenzang in de kerk maakt telkens weer diepe indruk. Hier ontdekt ze dan ook haar passie voor muziek en zet ze haar allereerste stappen als zangeres. “Ik kan me inderdaad niet anders heugen dan dat er muziek in mijn leven is”, legt NANGHITI uit. “Toch kwam ik er pas een jaar of vijf geleden achter dat ik me hier echt op professioneel niveau mee bezig wil houden. De laatste jaren heb ik dan ook heel veel muziek geschreven, waarbij ik heb samengewerkt met veel verschillende producers. Ook heb ik een tijdje een band gehad, maar dat vond ik op creatief en logistiek vlak als snel een beetje ingewikkeld worden. Ik leer echt alles op trial and error, dus op een gegeven moment besloot ik dat ik alles wat ik de afgelopen jaren geschreven heb, met één producer moet gaan afronden.”

Concrete resultaten
“Door de verschillende omstandigheden waarin ik mijn nummers de afgelopen jaren heb geschreven, zijn er veel verschillen qua vibe“, licht NANGHITI toe. “Omdat ik niet eerder met iemand zo’n goede muzikale klik heb gehad, wil ik de EP nu samen met Maurits tot één geheel smeden. Hij houdt er, net als ik, van om buiten de lijntjes te kleuren. Maar waar ik soms veel te lang bezig kan zijn met het perfectioneren van dat ene kleine nootje, weet hij dat soort zaken op een heel prettige manier te relativeren. Hierdoor kan ik echt sneller concrete resultaten boeken.”

Maurits Nijhuis
Zo fungeert drummer en producer Maurits Nijhuis als aanjager van het MASTER-traject van NANGHITI. Na studies aan de Herman Brood Academie en het Conservatorium van Amsterdam, richtte de veelzijdige drummer zich de laatste jaren – via onderzoek naar modulaire synthesizers – steeds meer op sounddesign en muziekproductie. “Door corona is de stap van livemuzikant naar studioman een definitieve geworden. Zo kan ik mijn haakse ideeën beter uiten en werk ik met enorm veel passie samen met talentvolle en creatieve muzikanten. Hierbij doe ik weinig aan het schrijfwerk, maar knutsel ik vooral graag met de sound, ritmiek, vorm en harmonie.”

Zo speelt de in Studio Karakterbak gevestigde producer ook een rol in het MASTER-traject van Avery Strayer. “Hoewel mijn rol in het project van Avery Strayer minder groot is dan bij NANGHITI, is deze er niet minder leuk om”, vertelt Maurits enthousiast. “Voor Avery Strayer ben ik de uitdaging aangegaan om het extreme arsenaal aan instrumentatie tot een vet geheel te mixen. De combinatie van akoetische instrumenten en zware elektronische geluiden leiden tot een vervreemdend geluid waar ik me heel goed in kan vinden.”

Intuïtie
Ook over de samenwerking met NANGHITI vertelt Maurits vol enthousiasme: “NANGHITI heeft de kracht om met één zin de luisteraar te grijpen. Dat vormt zich in combinatie met geweldige songs, die vaak lekker buiten de lijntjes kleuren, tot pure magie! Ik vind het ontzettend leuk om haar te helpen met de laatste loodjes van dit prachtige werk. Het voelt goed dat we de ruimte krijgen om onze creativiteit maximaal te ontplooien, om zo tot het beste resultaat te komen. Hopelijk krijgt NANGHITI met deze EP dan ook het podium dat ze verdient!”

“Dat hoop ik ook”, vult NANGHITI lachend aan. “Ik ben heel blij dat ik mensen heb ontmoet die willen investeren in de ontwikkeling van artiesten en nieuwe geluiden, in plaats van het pleasen van de markt; dat is voor mij heel belangrijk. Ik denk dat ik het beste in mezelf naar boven haal als ik de randjes van mijn intuïtie blijf verkennen. Door dit MASTER-traject voel ik de ruimte om mijn eigen ideeën te ontwikkelen, waardoor ik deze randjes nu met veel meer zekerheid opzoek.”