Avery Strayer start MASTER: “Het is fijn dat ik de vele doelen die ik heb, kwijt kan in dit traject”

MASTER / MASTER

Niet het ‘klassieke’ verhaal van een kind dat op zijn zesde al achter een instrument kruipt om zijn eerste liedjes te spelen en op de basisschool al de lokale bandwedstrijd wint. Nee, muziek mag dan al wel van jongs af aan aanwezig zijn in het leven van Ali Anvarian, tot zijn twaalfde is dat letterlijk en figuurlijk alleen op de achtergrond.

Tijdens zijn jeugd trillen zware bassen van gangsterrap door de muren van zijn slaapkamer. Vanuit de kamer van zijn broer, die de volumeknop altijd maximaal aandraait. Muziek neemt Ali pas écht in beslag vanaf 2013, als hij voor het eerst een groot festival bezoekt. Voor Ali voelt het als een bevrijding, zo legt hij uit: “Ik zag hoe elektronische muziek abstracte, emotionele en gevoelige werelden kan creëren. En hoe het in combinatie met akoestische instrumenten een bijna bovennatuurlijke ervaring kan oproepen. Ik raakte erdoor gefascineerd en begon zelf te experimenteren met sampling, synthesizers, layering en het bewerken van geluiden. Op festivals als Rewire raakte ik geïnspireerd door verschillende stijlen, sferen en technieken. Het moedigde me aan om eigenwijs te zijn en met mijn eigen nummers mijn eigen werelden te creëren. Ik experimenteerde in volledige isolatie: ik was 18 en met deze muziek verkende ik de diepste putten van mijn wezen. Deze meditaties en muzikale experimenten gingen hand in hand en kregen zo een eigen plek, ín mij. Dit gaf ik een naam: Avery Strayer.

Onder die noemer is Ali al met een aantal nummers bezig wanneer hij aan zijn ambitieuze MASTER-traject begint. “Het is fijn dat ik de vele doelen die ik heb, kwijt kan in dit traject”, vertelt hij. “Naast het verbeteren van mijn zang, spel en performance wil ik namelijk ook groeien als songwriter en producer, mijn sound verder ontwikkelen en een sterke visuele identiteit creëren, zodat ik mijn muziek visueel tot leven kan wekken en de impact ervan vergoten. Dit moet uiteindelijk samenkomen in een eerste tour, waarin ik wil vlammen en een vonk over wil laten slaan op het publiek.”

Inmiddels is Ali onderweg naar de grootste mijlpaal van het traject: zijn debuut-EP. “Nadat ik samen met Thomas Bosveld, alias Gele Lambo, aan mijn nummers heb gewerkt, ben ik ze met Maurits Nijhuis (drummer, muziekdocent en producer, red.) gaan mixen. Hierdoor kunnen we nu richting de release van mijn debuut-EP werken, want ik ben met een goede vriendin van me ook al met artworks bezig geweest”, legt Ali uit. Vooral op dit vlak wil Avery Strayer dan ook nog de puntjes op de i zetten, voordat hij zijn eerste EP uitbrengt. “Inmiddels heb ik ook alweer aan nieuwe muziek gewerkt, dus waarschijnlijk breng ik nog vóór die EP eerst een single uit. Daar kijk ik nu erg naar uit!”, sluit Ali met een glimlach af.