Leonard Luka: “Een product is het resultaat van de ontwikkeling”

MASTER / MASTER

Eerder dit jaar startte Leonard Luka een MASTER-traject, waarin hij stappen zet als zelfstandig maker en zijn eigen signatuur ontwikkelt. Sindsdien heeft hij meerdere singles, een EP (MIMICRY) en video’s uitgebracht, debuteerde hij bij 3FM en is hij alweer bezig aan zijn tweede EP. In gesprek met Leonard Luka vertelt hij over het verloop van het MASTER-traject. 

“Vanaf de start van het traject is het voor mijzelf heel duidelijk dat ik onderweg ben en een mooie ontwikkeling doormaak”, begint Leonard. “Het is erg mooi om te zien dat die stijgende lijn zich de laatste tijd ook naar buiten toe voortzet. Waar ik vóór het traject als het ware van ‘golf naar golf’ – van het uitbrengen van een single naar het uitbrengen van de volgende single – leefde, ga ik nu veel meer gestructureerd te werk en breng ik nieuwe muziek en andere content in een veel constantere stroom uit. Zo ben ik de komende weken bijvoorbeeld bezig met concrete plannen maken die ik volgend jaar rond februari/maart ga uitvoeren. Dat is echt een werkwijze die ik me tijdens dit traject machtig heb gemaakt.”

Naast een investering in zijn muzikale ontwikkeling, dient het MASTER-traject van Leonard Luka ook andere doelstellingen, waaronder het delen van zijn kennis en ervaringen met andere talentvolle makers. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en van nature help ik mensen graag”, legt hij uit. “Daarom ontwikkel ik tijdens dit traject ook mijn coaching naar anderen toe. Zo heb ik vorige week adviesgesprekken gevoerd met makers wiens aanvraag voor het Steunfonds Talentvolle Makers niet is gehonoreerd.* Ik vind het mooi om op die manier mensen te kunnen helpen die je eigenlijk nog helemaal niet kent, maar wel dezelfde passie hebben en met vergelijkbare situaties moeten dealen die ik ook meemaak of mee heb gemaakt.”

De ontwikkeling die Leonard Luka doormaakt is dan ook niet onopgemerkt gebleven: tijdens de Week van het Nederlands Poptalent debuteerde hij op 3FM tijdens Parels van de Nacht. Hierover vertelt Leonard: “Net als de singles of EP’s, is zo’n sessie bij 3FM een soort product, en zo’n product is het resultaat van de ontwikkeling die ik doormaak. De stijgende lijn die ik bij mezelf zie, wordt dan ook opeens door veel andere mensen bevestigd met hun reacties. Dat is leuk om te horen en tel je toch weer op bij je eigen ervaringen.”

Over de plannen die nog op de rol staan legt Leonard uit: “Ik ben nu mijn tweede EP aan het schrijven, in samenwerking met Misha van der Winkel en Lucas van Ee. Daarnaast blijf ik me ontwikkelen in een werkwijze waarmee ik, ook ná het MASTER-traject, een duurzame carrière op kan bouwen. De meer zakelijke kant ontwikkel ik nu met vallen en opstaan. Daarin helpt mijn manager Casper Knipscheer me ook heel goed. De afgelopen tien jaar heb ik vooral in mijn comfortzone, het ‘muzikant-zijn’, gezeten, waarin ik af en toe een single en een artwork uitbracht. Ik moet mezelf nu iets meer gaan zien als baas van mijn eigen ‘bedrijf’ en ervoor zorgen dat ik dit uitbouw naar een carrière dat me inkomsten biedt en waarmee ik mezelf ook over twintig of dertig jaar nog bezig zie zijn. Gelukkig biedt het traject me de tijd en ruimte om dit te ontwikkelen”, geeft Leonard aan, om vervolgens lachend af te sluiten: “Jullie zijn dus nog niet van me af!”

 

* Over deze adviesgesprekken lees je binnenkort meer: houd deze website en onze socials in de gaten!