Vraag & antwoord: hoe kom ik aan shows?
Als beginnende maker kan het lastig zijn om aan optredens te komen. Hoe zorg je ervoor dat jij een plekje bemachtigt tussen de overvolle podiumagenda’s? Wat heb je precies nodig en wat moet je nou wel of juist niet doen? Hieronder hebben we een aantal veelgehoorde vragen met bijbehorende tips op een rijtje gezet!
Wat zijn goede plekken om te beginnen met liveshows?
- Alles. Het feest van je tante, een of andere markt, zo veel mogelijk.
- Afhankelijk van wat je plan is. Als je je plan op orde hebt, is dat waar je naartoe gaat. En dan maak je meters in je repetitieruimte.
- Popronde is een voorbeeld waar je als beginnende artiest ‘meters kunt maken’. Zeg in ieder geval ‘ja’ op die kansen die op je afkomen: zo leer je door te doen (óók door fouten te maken).
- Begin met het opbouwen van een ‘vlek’ in je eigen stad: ga alle podia langs van klein naar groot. Vervolgens kun je podia uit andere steden benaderen met de mededeling dat je in je eigen stad zalen uitverkoopt – en die fans meeneemt.
Waar let een programmeur op?
- Een programmeur kijkt naar social media, Instagram bijvoorbeeld, en checkt daar of je volgers hebt. Er wordt ook gekeken naar vorige gigs die je hebt gehad én, heel belangrijk, live-materiaal! Zonder live-materiaal zal een artiest niet snel geboekt worden.
- Durf jezelf in de markt te zetten. Als je een show uitverkoopt, dan is dat vanaf dat moment jouw unique selling point.
Waar begin je als artiest? Eerst een show of eerst promo?
- Als je nog geen wapenfeiten hebt, is het nog te vroeg om een groot podium te mailen. Ga eerst naar kleine plekken kijken, of huur de zaal en start een crowdfunding op. Dan is het interessanter voor een zaal omdat ze dan geen risico lopen.
- Zoek door hele hele land zielsverwanten. Zoek bands die bij jou passen en vraag of je een gig voor elkaar kan regelen in je eigen stad. Zo bouw je je netwerk op.
Op een gegeven moment heb je kwaliteit, maar hoe verdien je dan geld met je optreden?
- Muzikanten maken iets uit niets, waar in principe niemand op zit te wachten. Wek de interesse door bijvoorbeeld filmpjes te maken van je optreden. Maak een live videoclip, backstage beelden, een making of, vlogs van je avontuur. Wees creatief en maak iets dat je liveshows versterkt.
- Zie jezelf als een als een bedrijf waarin jij de bedrijfsleider bent. Zo verander je je benadering: je band is je bedrijf en je merchandise en je liedjes zijn de producten.
- Als je een kleine show speelt, nodig de programmeurs en boekers uit die regio uit voor je show.
Hoe vind je de juiste boeker?
- Vraag jezelf eerst af of je een boeker nodig hebt. Doe het eerst zelf. Zo leer je alle valkuilen, tips en tricks. Én zo weet je wat je kan verwachten als je het in een later stadium door iemand anders laat doen.
- Verkoop jezelf, wees enthousiast, eerlijk en leg je plan uit.
- Kijk naar de concertagenda van een zaal en kijk bij welke bands jij past om eventueel de support voor te doen.
- Bij support shows kun je overigens goed bepaalde zaken testen. Werkt de techniek? Hoe reageert het publiek? Bijschaven en go!
En als het dan nog niet lukt?
- Een ‘nee’ betekent niet definitief nee. ‘Nee’ betekent: je bent er nog niet klaar voor. Laat je hierdoor niet meteen ontmoedigen en zorg dat je er wél klaar voor bent.
- Heel veel zalen hebben FOMO, want jij kan weleens de next best thing worden. Heel veel boekers en programmeurs bewaren de mails die je stuurt, want misschien komt het nog eens van pas.
Wanneer ga je over geld praten?
- Een trucje voor als je wil weten wat je als band waard bent: weet welke prijs je in je hoofd hebt, maar vraag aan de programmeur: wat wil je voor ons betalen? Wat denk je dat we waard zijn? Uiteindelijk noemen ze een bedrag en dan onderhandel je. Je speelt een spel: de artiest vindt het altijd te weinig en de programmeur vindt het altijd te veel.
- Je kan een optreden in een groot podium ook zien als investering.
- Wanneer je te weinig betaald hebt gekregen bij een podium dat is aangesloten bij het Nationaal Podium Plan, vullen zij je gage aan.
Aansluitend op deze laatste tip: er zijn veel subsidies die je kan aanvragen om je plan rond te krijgen. Binnenkort vind je op dit platform een lijst met subsidies die interessant zijn voor talentvolle muzikanten. Houd deze website en onze socials dus in de gaten!