Vraag & antwoord: hoe maak je een goed plan?
Als maker kan het lastig zijn alle ideeën in je hoofd te vertalen naar een realistisch en uitvoerbaar plan. Hoe stel je haalbare deadlines? En wie betrek je wanneer bij jouw project? Een aantal van dit soort veelgehoorde vragen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Met bijbehorende antwoorden en tips natuurlijk!
Hoe stel je haalbare deadlines?
- Maak plannen en deadlines voor drie verschillende fases: een korte termijn (komende weken/maanden), een middellange termijn (halfjaar tot anderhalf jaar) en een lange termijn (tot maximaal 3 jaar). Met de langetermijnplanning zet je een stip aan de horizon: je stelt de richting vast die je op wil gaan, maar behoudt flexibiliteit door deze planning globaal te houden. Met je middellangetermijnplanning stel je al concretere doelen, die ambitieus mogen zijn maar niet irreëel. Tenslotte moet je kortetermijnplanning het meest concreet zijn en harde deadlines bevatten waar je jezelf aan houdt.
- Besef dat je van tevoren niet alles kunt uittekenen en dat veel zaken anders lopen dan verwacht. Daarom zijn de verschillende termijnplanningen belangrijk: zonder verschillende plannen kun je niet goed anticiperen op veranderende omstandigheden.
- Houd op tijd rekening met diensten en levertijden waar je zelf geen invloed op hebt. Wil je bijvoorbeeld vinyl op de dag van je albumrelease hebben? Dan moet je dit ongeveer drie tot zes maanden van tevoren aanvragen. Wil je op tijd je mixen af hebben? Stel deze deadlines dan zes maanden (of eerder) vóór je releasedatum.
- Wil je subsidie aanvragen voor je toekomstige release? Dan is het verstandig om anderhalf jaar vóór de geplande release al bezig te zijn met het schrijven van deze aanvraag.
Wie betrek je bij je project op welk moment?
- Zorg ervoor dat je nooit helemaal alleen werkt. Ook als je nog niet toe bent aan een formele samenwerking met bijvoorbeeld een manager, kies dan iemand (of meerdere mensen) uit je omgeving die je vertrouwt en met wie je regelmatig kunt sparren over je ideeën.
- Maak gebruik van de kennis en ervaring van anderen en schroom niet om hulp te vragen. Kijk om je heen en maak gebruik van laagdrempelige hulp die wordt geboden bij bijvoorbeeld workshops, conferenties en adviesgesprekken (zoals het No Man’s Land Online Spreekuur).
- Het muzikantschap bestaat tegenwoordig uit veel meer dan alleen maar muziek maken, bijvoorbeeld het gebruik van social media. Zorg ervoor dat je je sterke en zwakke punten goed in kaart hebt. Focus je vervolgens op je sterke punten en vraag om hulp bij je zwakkere punten. Zo zijn er altijd mensen die opgeleid zijn voor, of veel ervaring hebben met zaken die jij moeilijk vindt. Zodra je je niet genoeg kunt focussen op je sterke punten, is het tijd om je team aan te vullen met extra expertise.
Hoe houdt je vast aan je plannen na een hectische en/of succesvolle periode?
- Staar je niet blind op één moment, bijvoorbeeld een albumrelease of de periode daaromheen. Ook al lijkt dat moment of die periode nu belangrijker dan alle andere momenten, zorg dat je alvast klaar bent voor de volgende stap. Op die manier werk je naar een duurzame carrière toe en spreid je je kansen, in plaats van te gokken op één moment.
- Evalueer de afgelopen periode met je team of sparringspartner; doe dit niet alleen! Vervolgens ga je terug naar je termijnplannen, stuurt deze waar nodig bij, en zet je volgende stap. Blijf altijd in beweging!