Vraag & antwoord: hoe financier je jouw creatieve idee?

Als beginnende maker kun je vol creatieve ideeën zitten, maar kan het lastig zijn om geld te verdienen. Toch zijn er meerdere manieren om in de muzieksector inkomsten te genereren. Zo liggen er bijvoorbeeld kansen bij verschillende subsidieregelingen of crowdfundingsplatforms. Alle vragen rond de financiering van jouw project en de bijbehorende antwoorden en tips staan hieronder voor je op een rij.

Hoe krijg je als (beginnende) maker de financiering van je creatieve idee rond?

  • Denk meteen goed na over alle onderdelen die bij jouw project komen kijken. Je hebt een goed idee voor een nieuw nummer, maar wil je daar bijvoorbeeld ook een videoclip bij? En hoe ga je de marketing rond je eindproduct(en) opzetten? Al dat soort zaken kosten geld. Wanneer je dit van tevoren goed inventariseert, kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
  • Maak gebruik van subsidieregelingen bij fondsen, een crowdfundingsactie of een community-platform als Petje Af.
  • Wanneer je aan het begin van je creatieve carrière staat kun je mensen aan je team toevoegen (voor bijvoorbeeld managementzaken of marketing) die ook aan het begin van hun loopbaan staan en hen vragen of ze met je mee willen groeien. Zo kunnen zij eerst werkzaamheden verrichten voor een kleine vergoeding, maar langzaamaan meer verdienen wanneer je als team groeit. Zo werk je in een vertrouwde omgeving samen toe naar succes.
  • Combineer je muzikale carrière zo lang als dat in financieel opzicht nodig is met een (bij)baan: wanneer je je zorgen maakt of je bijvoorbeeld je huur wel kunt betalen, gaat dat ten koste van creativiteit.

Hoe vind je de subsidieregeling die bij je past?

Waar moet een fondsaanvraag aan voldoen?

  • Elke subsidieregeling heeft eigen criteria waaraan je als maker moet voldoen. Vaak moet je een projectplan schrijven; een commissie van het desbetreffende fonds buigt zich vervolgens over dit projectplan en beslist dan of je aanvraag wel of niet wordt gehonoreerd.
  • De subsidiebedragen die fondsen beschikbaar stellen lopen ver uiteen. Over het algemeen is het zo dat je voor een groot bedrag aan meer criteria moet voldoen dan voor een kleiner bedrag.
  • Laat je niet tegenhouden om een fondsaanvraag te doen. Fondsen stellen tenslotte geld beschikbaar dat specifiek bedoeld is om (jonge) makers te helpen hun projecten te realiseren.
  • Voordat je het definitief indient, kun je vaak de voortgang van je projectplan bespreken met medewerkers van het fonds. Zij kunnen je tips en feedback geven, dus je staat er niet alleen voor!
  • Overigens zorgt het maken van een projectplan ervoor dat je wordt gedwongen extra goed over je ideeën na te denken, zodat je project tot in detail klopt. Hierdoor heb je je eigen ideeën beter vast en kan dit je verder helpen in je creatieve proces.

Wat zijn goede platforms om een crowdfunding te starten?

Hoe zet je een crowdfunding op?

  • Zoals je door een projectplan bij een fondsaanvraag wordt gedwongen goed na te denken over je creatieve ideeën, zo moet je ook je potentiele donateurs een goed plan kunnen voorschotelen. Denk dus goed na over alle facetten die bij jouw project (moeten) horen en presenteer je publiek een duidelijke en concrete opzet.
  • Bied je donateurs een tegenprestatie. Dit kun je in heel veel verschillende vormen doen: kijk rond op crowdfundingplatforms en laat je inspireren door tegenprestaties die andere makers inzetten.
  • Verschillende fondsen kijken ook mee op crowdfundingswebsites; met enige regelmaat doneren zij een deel van hun beschikbare geld aan crowdfundingsprojecten die ze het waard vinden.