Kick-off No Man's Land

Terugblik op bruisende jubileumeditie No Man’s Land

Conferentie / Conferentie

“Durf vóór de troepen uit te lopen, ook als dat niet bij iedereen in de smaak valt.” Met die woorden zet Eva Oosters, de jongste wethouder die ooit in Utrecht is benoemd, even na half 11 de toon, tijdens de kick-off van No Man’s Land 2022.

Samen met presentatoren Imke Loeffen en Shishani Vranckx, TivoliVredenburg-directeur Jeroen Bartelse, festivaldirecteur van Down The Rabbit Hole Ide Koffeman en rapper Rico introduceert Oosters het thema ‘De kracht van je eigen weg gaan’ in een Cloud Nine die langzaam volstroomt. Niet maken vanuit de wens van het grote publiek, maar maakprocessen starten door vanuit jezelf te beginnen en dit naar buiten toe te presenteren – dat is de gedachte die vandaag over het programma van No Man’s Land hangt. “Wees niet bang voor non-conformisme, maar durf juist radicaal anders te zijn”, spreekt de wethouder de talentvolle makers in de zaal dan ook toe.

Ook Rico benadrukt tijdens zijn keynote het belang van non-conformisme: “Toen ik met Sticks aan mijn muzikale avontuur begon, wilden we niet meedoen met de rest, maar gewoon de beste van Nederland worden. Op onze manier. Dat was de intentie.” Vervolgens legt de Zwolse rapper uit dat het belangrijk is om je eigen sterktes en zwaktes te kennen en dat het helemaal niet erg is om hulp in te schakelen voor zaken die je minder goed liggen. “Subsidieaanvragen schrijven kan ik niet en wil ik niet. Maar het is wel belangrijk om een goede aanvraag in te kunnen dienen, dus daarvoor zoek ik dan hulp. Dat is oké. Zo hoef je namelijk ook niet alle ballen tegelijkertijd hoog te houden en benut je elkaars kwaliteiten.”

Maar wat als dat wat écht uit jezelf komt, toch vergeleken kan worden met het werk van anderen? “Je moet erop vertrouwen dat mensen wel kunnen onderscheiden of je iets doet door vanuit eigenheid te opereren, of dat je iets doet door bij een bepaald type mensen of genre in de smaak te vallen”, vertelt Ide Koffeman. Vasthouden aan je eigen ideeën, stijl en karakter dus, ook al lijkt de weg naar succes dan langer. Een weg waarover Rico nog maar eens een wijsheid prijsgeeft: “Jonge mensen willen vaak zo snel mogelijk naar de top, terwijl het juist gaat om de weg daarnaartoe.”

Zo ligt gedurende de dag de focus steeds op het proces, in plaats van op het product. En hoe we als sector ervoor zorgen dat deze makersprocessen optimaal gefaciliteerd worden. Na de kick-off gaat het in drie andere expertsessies in de Cloud Nine over de gezondheid van de muzieksector in zijn geheel, de genres die daarbinnen vallen en de omgang tussen de individuen die zich in het veld begeven. Het naastgelegen Club Nine is het toneel van een aantal inspiratiesessies, waaronder een songwriting workout van Personal Trainer-voorman Willem Smit, die als een volleerd entertainer op geheel eigen wijze en aan de hand van een stappenplan tips deelt met zijn collega’s (in spe). In de Hertz leer je tijdens verschillende panelgesprekken hoe je als maker vanuit je huidige positie door kunt groeien, onder meer door Eefje de Visser (die door ziekte ‘zoomend’ vanaf een groot scherm te zien en horen is) en haar teamleden, die hun persoonlijke ervaringen delen en vragen vanuit het publiek beantwoorden.

Maar ook in de Pandora, de Pandora Foyer, de K.F. Hein Foyer, De Pit en De Punt zijn er constant programmaonderdelen waar er als maker of muziekindustrieprofessional iets te halen valt. Of het nu gaat om nieuwe inzichten, nieuwe contacten of concrete tips om een volgende stap in je ontwikkeling te zetten. Van begin tot eind is het sfeervolle Park 6 het centrale hart van de conferentie, waar verschillende infostands staan en waar er naast ruimte voor een hapje en drankje, de gelegenheid om te netwerken is. Op een laagdrempelige manier raak je hier aan de praat met studenten, makers en professionals uit alle hoeken van de sector. Dat beaamt hoofd A&R van BMG Rights Management Erroll Antonie: “Het is heel leuk om te merken dat iemand die eigenlijk heel zenuwachtig is, hier tóch op je af durft te stappen om een praatje te maken. Daaraan merk je dat de sfeer hier ongedwongen is, ook voor iedereen die nog wat minder ervaren is.”

Als iets na vijven met het laatste demopanel het conferentiedeel eindigt, is het tijd voor het eerste echte showcaseprogramma van No Man’s Land. Helemaal bovenin het Utrechtse muziekpaleis spelen opkomende acts wisselend in de Cloud Nine en Club Nine. Zoals Joël Domingos, die met zijn energieke performance de zaal warm maakt voor zijn nieuwe release Beetje Vrijheid, dat twee dagen later uitkomt. Net zo vurig is het optreden van de Nederlandse zangeres met Spaanse roots Julia Sabaté, die het publiek zichtbaar voor zich weet te winnen. En ook het eigenzinnige optreden van rapper, producer en acteur Elmer maakt indruk.

Na een elftal showcases komt de tiende editie van No Man’s Land tot een eind. Een jubileum dat na twee online edities fysiek gevierd kon worden in een bruisend TivoliVredenburg. Waar bezoekers een weg vonden door het diverse programma, maar het door de vele onderdelen onmogelijk was om alle sessies bij te wonen. Heb jij ook een panel moeten missen die je eigenlijk graag had gezien? Dan hebben we goed nieuws! Een deel van de conferentie is opgenomen en zal binnenkort beschikbaar komen op ons platform. Zo kun je op EnterNoMansLand.nl blijven leren en jezelf ontwikkelen, om vervolgens nóg krachtiger je eigen weg te vervolgen.

Tot volgend jaar!

Check hier de foto’s van No Man’s Land 2022.