Interview rosetta.: “Als vrouwelijke producer in de muziekindustrie duurt het langer voordat je serieus wordt genomen”

Conferentie / Conferentie Interview / Interview

Tijdens de No Man’s Land-sessie Inspiratie & creatie in je thuisstudio laten Josephine Zwaan en Eva van Manen je zien hoe het werkt om vanuit je eigen kamer of thuisstudio je eigen tracks te produceren.

Samen vormen Josephine Zwaan en Eva van Manen het platform voor vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers: rosetta. Een van hun missies is om vrouwelijke producers zichtbaarder te maken en beginnende producers te inspireren. No Man’s Land ging met ze in gesprek: over hun ervaringen als vrouwelijke producer in de muziekindustrie, en over inspiratie voor het schrijven van muziek,  waarover ze je op 24 november meer vertellen.

Hoe ervaren jullie de muziekindustrie als vrouwelijke producers?
Eva: “Als vrouwelijke producer in de muziekindustrie duurt het langer voordat je serieus wordt genomen, is mijn ervaring. Na het uitbrengen van mijn eerste album vroegen mensen mij vaak: “Maar wie heeft het écht geproduceerd?” Het idee dat er een man achter moet hebben gezeten omdat vrouwen niet zouden kunnen produceren is frustrerend.  Inmiddels weten mensen, ook door rosetta., dat ik zelf produceer, maar nog steeds wordt er te vaak niet naar mijn visie geluisterd. Zo zei een studio-eigenaar een keer dat mijn hele productie anders moest, zonder ook maar naar mijn visie te vragen. Had hij dat wél gedaan, dan was er een gesprek ontstaan. Nu zat er geen enkele beweging meer in die sessie. Ik bereid me daarom tot in de puntjes voor om mijn visie goed over te kunnen brengen. Ik maak moodboards, heb al een pre-mix gemaakt van mijn pre-productie, enzovoorts, zodat ik zulke situaties voor ben.”

Josephine: “Als vrouwelijke producer in de muziekindustrie moet je tot op zekere hoogte een strijder zijn. Je moet tegen verwachtingen en vooroordelen in durven bewegen en je er niet door laten tegenhouden. Maar dat maakt het ook juist uitdagend, exciting en betekenisvol!”

Eva: “Voor mij is het in eigen beheer makkelijk om te produceren en muziek uit te brengen, maar ik weet dat het bij labels minder makkelijk is om als vrouw binnen te komen en in de pool van producers terecht te komen voor bijvoorbeeld collabs of writingcamps. Daardoor is het minder makkelijk om meters te maken. Er zijn nu wel echt heel veel toffe vrouwelijke producers dus ik zou het een mooie ontwikkeling vinden als we dat ook wat meer terug zagen in het veld.”

Tijdens de sessie op No Man’s Land gaan jullie het onder meer hebben over inspiratie. Wie beschouwen jullie als een grote inspiratiebron?
Josephine: “Altijd als ik naar King Krule luister gaat er een luikje open in mijn hoofd. Zijn teksten zijn zo rauw en direct dat ik me daardoor weer realiseer dat alles wat je ervaart als inspiratie mag dienen.”

En met wie zou je graag nog eens een track willen schrijven?
Eva: “Met IKRAAAN, een hele toffe jonge Vlaamse artieste. Ik ken niemand die zo echt is als zij. Zij heeft ook een hele eigen zoektocht naar haar eigen sound die buiten hokjes om gaat. Ik zou wel onderdeel willen zijn van die zoektocht!”

Tot slot: wanneer komt jullie creativiteit het beste naar boven?
Eva: “Als ik helemaal niks doe en vanuit een chille sfeer een beetje muziek ga maken. Achter instrumenten of je computer gaan zitten als de inspiratie er is, is het beste. Maar ik werk ook wel goed als er een deadline is. Als iets echt af moet werk ik het meest gestructureerd, dan ben ik zakelijker en moet iets gewoon goed zijn binnen die bepaalde tijd. Dat is ook lekker.”

Josephine: “Als ik alle rest kan loslaten en helemaal kan inzonen. Het liefst gewoon in mijn eigen studio. Daar heb ik alles wat ik nodig heb. Schrijven gaat het beste als iets me dwars zit, iets waar ik met nadenken alleen niet uitkom. Dan vind ik door te schrijven een antwoord of resolutie.”

De sessie Inspiratie & creatie in je thuisstudio zie je op 24 november om 14.50 uur tijdens No Man’s Land 2021! Bestel hier alvast je ticket om erbij te zijn!

Foto: Carly Wollaert