Recap CLUB NML: Onmisbare stappen in je releaseplan
In een vol café wat aanvoelde als een gezellige huiskamer, vond op 4 april de allereerste editie van CLUB NML in FLUOR, Amersfoort plaats. Deze avond stond in het teken van onmisbare stappen in je releaseplan: hoe release je nou precies muziek en hoe bereid je dit goed voor? Het panel van experts zat klaar om antwoord te geven op alle vragen rondom deze vraagstukken. Lees hieronder een samenvatting over de leerzame avond.
Het panel bestond uit:
– Belle Doron en Sebastiaan Dutilh, die het electronic duo CUT_ vormen. Ze zijn bekend geworden na hun cover van het nummer ‘Papaoutai’ en stonden o.a. op Lowlands en Amsterdam Dance Event.
– Pieter Perquin, oftewel Perquisite. Producer, muzikant, componist en manager die ook zijn eigen platenlabel Unexpected Records runt.
– Marieke McKenna startte in 2016 Mink Records en werkt met artiesten als Pitou, The Visual en The Hazzah. Ze brengt muziek uit, verzorgt management en promotie en voorziet artiesten van begeleiding.
– Carlo Kiksen, digital marketeer en brand manager. Hij ondersteunt artiesten en muziekmerken als Eefje de Visser, LUWTEN en Twist Agency met digitale strategie, marketingcampagnes en online branding.
Blauwdruk voor een releaseplan
Visie, planning en strategie zijn de drie pijlers die het onderwerp werden van de avond. Als opener vroeg host Martijn Crama aan het panel of zij een blauwdruk hadden voor een releaseplan. Belle Doron van het electronic duo CUT_ vertelt dat de timing waarop je een plaat uitbrengt heel belangrijk is. Je moet een single niet zomaar uitbrengen. “Bij het plannen voor onze releases kijken we altijd naar wanneer we de single af kunnen hebben, en of er in diezelfde periode een datum is waarop het slim is om het uit te brengen.” Marieke McKenna vindt visie heel belangrijk. Wat zij juist wil ontwijken zijn harde targets. “Je moet plezier hebben in wat je doet, en niet alleen maar bezig zijn met targets. Je moet jezelf afvragen: zo zie ik dit over een jaar, en hoe kom ik daar?”
“Je geniet niet als je alleen maar gefocust bent op je target” – Marieke McKenna.
Wat is je visie?
Carlo Kiksen vertelde een verhaal over de manager van Travis Scott, die een metafoor had voor een artiesten carrière: “De carrière van een artiest is het beste te vergelijken met een televisie serie: een tv serie heeft verschillende seizoenen, en die hebben weer afleveringen en een season finale. Je visie is dus eigenlijk de rode draad van je TV-serie. Je TV-serie is waar je voor staat en wat je wilt vertellen als artiest. Een seizoen is als een albumcyclus, een aflevering een singlerelease en je albumrelease de season finale.” Maar hoe vind je als artiest nou zo’n visie, iets waar je voor staat?
Er is een groot verschil tussen muziek maken en artiest zijn. Een artiest moet een kwaliteit hebben waardoor iemand zich emotioneel kan binden zodat mensen iets terug willen doen voor die artiest. Je moet ervoor zorgen dat jouw fans hun vrienden gaan overtuigen om mee te gaan naar je show. Pieter Perquin is het hiermee eens. Maar is alleen een goede stem wel genoeg? Hij vertelt over Jeangu Macrooy, een Nederlandse artiest waarvoor hij produceert en het management doet. “De basis is dat je een goede muzikant bent, maar wat drijft je als artiest? Waar sta je voor? Jeangu Macrooy heeft een bijzonder verhaal, wat hem uniek maakt en hem onderscheid van andere artiesten.” Pieter vindt dat iedere artiest zichzelf moet afvragen wat zijn/haar verhaal is, en wat je bijzonder maakt. Martijn Crama sluit zich hierbij aan: “Er is meer in je muzikantschap dan je singles releasen. Stel, je releaset 10 nummers, dan kan je twintig keer zeggen ‘check it out!’. Twintig posts over 365 dagen, is natuurlijk ontzettend weinig. Maar wat doe je de rest van de tijd? De release is eigenlijk niet zo boeiend, mensen willen ook weten wat je in de tussentijd doet.”
“Een serie zonder goed script gaan mensen niet bekijken” – Sebastiaan Dutilh.
Maar hoe release je nou muziek?
“Ik hou van een fan first strategie,” aldus Carlo. “Niks boeit, behalve je fans. Fans pakken je muziek als eerste op en horen het als eerst.” Marieke is het eens dat fans in bepaalde genres erg belangrijk zijn, maar dat niet elk genre hetzelfde werkt. “Ik heb mijn marketing juist aan moeten passen per genre. Voor de pop scene is Spotify bijvoorbeeld heel belangrijk, maar voor genres als indie en rock is dat bijvoorbeeld al anders. Sommige genres hebben een hele supportive scene die ze ondersteunen.”
Sebastiaan Dutilh deelde een aantal belangrijke aandachtspunten voor beginnende muzikanten die voor het eerst iets gaan releasen. “Heb geen haast en wees niet ongeduldig. Dat het klaar is betekent niet gelijk dat je het ook nu moet gaan uitbrengen, want vaak is er een beter moment. Zorg ervoor dat wat je verkoopt een duidelijke lijn heeft en ergens op gebaseerd is.”, aldus Sebastiaan. Maar wat zijn nou de kernwaarden van de band? Volgens Martijn moet je een stuk of drie kernwoorden kunnen koppelen aan jou als artiest. Bij alles wat je doet kijk je of die kernwaarden terugkomen bij nummers, video’s etc. “Dat is sterk. Dan kun je een duidelijke koers aanhouden, en makkelijker doelen stellen.”
Waar blijven managers en muziekindustrieprofessionals up to date over de muziekwereld?
Als je iets wilt uitbrengen moet je weten wie er interessant is om je muziek naar toe te sturen. Maar waar vind je deze informatie nou en hoe blijf je up to date over de muziek industrie? Volgens Marieke moet je vooral blijven praten met andere mensen uit de muziekindustrie, dit zijn je peers waar je om advies en tips kunt vragen. Ook zijn er speciale nieuwsbrieven die je up to date houden. Pieter Perquin vertelt over Jasper van Vugt, die elke week een nieuwsbrief schrijft over de ins en outs in de muziek business. Carlo geeft de tip om muziek marketeers te volgen via social media. Ter aanvulling een lijstje van interessante partijen:
– Music Bizz (Facebook-groep)
– De Machine (podcast)
– Klap van de Molen (podcast)
– Eerste Hulp Bij Plaatopnamen (nieuwsbrief)
– Carlo Kiksen (nieuwsbrief – nieuwe edities vanaf juni)
– Deep Cuts (blog/nieuwsbrief)
– Water & Music (nieuwsbrief)
– Penny Fractions (nieuwsbrief)
– The Daily Digest (nieuwsbrief)
– Music Business Worldwide (blog/nieuwsbrief)
– Platform & Stream (nieuwsbrief)
De Music Bizz Facebook-groep, podcasts De Machine en Klap Van De Molen en nieuwbrieven van Niels Aalberts en Carlo Kiksen worden genoemd. Ook wordt de tip gegeven om muziek marketeers te volgen via social media.
Als je een release plant, hoe bereid je dat voor?
Je hebt te maken met verschillende soorten artiesten. Soms heb je artiesten die alles al af hebben, bijvoorbeeld hun hele album. En soms moet je op zoek naar studio’s en producers en begin je bij stap één: dit verschilt per project. Met een grote release kun je bijvoorbeeld een release show geven. Hier werk je naartoe door middel van een reeks singles die je de weken voorafgaand aan de album release uitbrengt. Dit het liefst met videoclips, zodat mensen er een beter beeld bij krijgen. Ook kun je interviews proberen te regelen voor meer naamsbekendheid. Een release show is eigenlijk een viering van de geboorte van je band/album, daar verkoop je de meeste platen en zo kun je weer verder werken.
“Je maakt geen muziek om in een playlist te komen, je maakt muziek om voor een volle zaal te spelen” – Carlo Kiksen
Als je op de radio wilt komen, weet naar wie je je muziek stuurt. Verdiep je erin. Stuur dus niet zomaar je demo’s naar een DJ, die misschien wel helemaal niet geïnteresseerd is in jouw genre.
Doelen stellen
Om met je muziek ergens te komen, is het belangrijk om doelen te stellen voor jezelf. “Op school heb je deadlines, maar het probleem met een eigen project is dat niemand anders de deadlines voor je in de gaten houdt. Hierdoor kun je het gaan uitstellen. Wees hier bewust van en alert op,” aldus Martijn.
Plan ver vooruit, want als je een duidelijk doel voor ogen hebt doe je alles om daar te komen. Pieter komt met een voorbeeld. “Ons project was afgerond en ons album was uit en ik was al bezig met de vraag: waar gaan we het volgende album releasen? Dit wilden we doen in Paradiso. Het leek grootheidswaanzin, maar we hebben het wel in de planning gezet. We hebben toegewerkt naar de show, en uiteindelijk is het gelukt.” Maak dus een plan wat nog 3 jaar loopt. Met een duidelijk uitgangspunt blijf je aan de slag. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat het ook belangrijk is om te bedenken wat je vooral niét wilt.
“Doen, analyseren en verbeteren. Leer van de dingen die je doet.” – Carlo Kiksen
Wat kan ik het best met mijn 1000 euro budget doen?
“Dit ligt aan het genre. Pop is meer radiogericht. Maar Facebook sponsoring werkt altijd erg goed. Probeer niet al je geld uit te geven aan mensen in de PR. Dit is vaak heel erg duur, maar het feit dat ze duur zijn betekent niet dat je er veel voor terug krijgt,” aldus Marieke McKenna.
Carlo vindt dat je je geld het best creatief inhoudelijk kan besteden. “Maak een toffe video die landt op een landing page van je band. Zet hier overzichtelijk alle informatie van je band op.” Neem de tijd als je een release gaat opzetten. Denk creatief, ook al is het geen briljant idee. Falen hoort erbij: Uit projecten die soms niet lukken, komen vaak tóch nog positieve dingen. Zie dit niet gelijk als falen.