NFT: het nieuwe goud voor muzikanten?

Conferentie / Conferentie

NFT staat voor Non Fungible Token. ‘Een non-fungible token, niet-vervangbaar token of uniek token is een koppeling op een blockchain van een account aan een uniek digitaal item via een smart contract.’ Aldus Wikipedia. Daar worden wij niet veel wijzer van…

Joris Postulart, alias POSTIE, weet wel wat een NFT is, en hoe hij er als muzikant mee kan werken. Na Kings Of Leon, Grimes en Snoop Dogg is hij de eerste in Nederland die zijn album als NFT uit heeft gebracht. Een NFT is een manier om eigenaarschap toe te kennen aan digitale bestanden of werken, en deze aan te merken als een unieke entiteit. Het is een niet-inwisselbaar en onvervangbaar certificaat van echtheid die je aan digitale bestanden kan toekennen. 

Om een voorbeeld te noemen: Je kan je album fysiek uitbrengen, bijvoorbeeld op vinyl, en je kan dat album online uitbrengen als een NFT. Zo kan een uniek en origineel exemplaar van een dit album maar één eigenaar hebben. Door de vraag en het beperkte aanbod ontstaat er schaarste en kan de waarde van zo’n uniek bestand flink oplopen.

NFT’s zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom zijn er met Joris weinig andere muzikanten die zich ermee bezighouden. Maar wat zijn de mogelijkheden voor muzikanten precies? Is dit het nieuwe goud, of niet? Het komt allemaal aan bod tijdens de sessie NFT: Jouw nieuwe verdienmodel? Op No Man’s Land 2021, waarin Joris je tevens zal behoeden voor mogelijke valkuilen die je kunt tegenkomen bij het werken met NFT’s.

 

Woensdag 24 november om 13:15