MASTER-traject Niels Broos: Gaudeamus 2021

MASTER / MASTER

Afgelopen jaar werkte toetsenist Niels Broos achter de schermen aan een bijzonder MASTER-traject: een compositieopdracht voor Gaudeamus 2021. Het resultaat zal tijdens het muziekfestival, op 11 september, voor het eerst te bewonderen zijn.

Nadat Niels Broos de uitdaging accepteerde, werd de opdracht van Gaudeamus in samenwerking met De Coöperatie en Blip Agency in een MASTER-traject gegoten. “Gaudeamus nodigde me uit om een compositieopdracht te maken, die in eerste instantie in première zou moeten gaan op het festival van 2020”, legt Broos uit. “Door corona is dit een jaar opgeschoven en tijdens de lockdown heb ik me dan ook flink verdiept in sound design, live loopings en componeren.”

Dat resulteerde uiteindelijk in een gloednieuwe solo setup en een improvisatiedialoog met Mitchel van Dinther alias Jameszoo en Tony Roe van Tin Men and the Telephone. “Dit was voor mij de eerste keer dat ik een stuk benaderde alsof ik een klassiek componist ben. Naast mijn eigen partij moet ik natuurlijk ook rekening houden met de improvistatiesecties van Mitchel en Tony. Het is echt gaaf om met twee toetsenisten te werken die ik bewonder om wie ze zijn en hoe ze spelen. Ieder in zijn eigen stijl.”

Over hoe het werk tot stand is gekomen legt Broos uit: “Ik put veel inspiratie uit modern klassiek werk, en ik maak gebruik van technieken zoals je die hoort in genres als musique concrète en in het werk van componisten als Steve Reich. Uiteindelijk wil ik gewoon altijd weer nieuwe dingen doen en het is vet dat ik door Gaudeamus en De Coöperatie de ruimte krijg om dat te doen. Het is echt een verkenningstocht geweest waarbij ik weer op een heel andere manier ben gaan denken. Vaak levert dat goede muziek op!”

Benieuwd naar het resultaat? De première van Niels Broos’ compositieopdracht vindt plaats tijdens Gaudeamus Saturday Night 2021. Houdt onze website en socials in de gaten voor meer nieuws rond dit bijzondere MASTER-traject.