KEEK bouwt met MASTER-traject aan sterke en dynamische liveshow

MASTER / MASTER

KEEK is het project van de Utrechtse rapper en spoken word-artiest Tim van Keeken. KEEK maakt op jazz georiënteerde hiphop, waarin eerlijkheid centraal staat. Met zijn muziek vertelt KEEK een verhaal. En verhalen vertellen, dat doet Tim al heel lang.

Als kleine jongen is Tim al volop bezig met muziek en speelt hij veel gitaar. Kort gezegd: waar een kampvuur is, daar is Tim ook. Na zijn deelname aan de Nijmeegse wedstrijd ‘Hip Hop Hard’ in 2013 benadert Cees de Beer, de oprichter van het spoken word-evenement ‘Mensen Zeggen Dingen’ hem, om zijn teksten ten gehore te brengen. Dit keer echter zonder muziek. De kampvuren verruilen zich voor podia, maar doordat de geboren Wijchenaar in die tijd regelmatig optreedt als spoken word-artiest, ligt de focus steeds minder op het rappen. “De wens om te rappen was er nog wel, maar optreden met spoken word was makkelijker, simpelweg omdat je geen band nodig hebt. Je bent niet afhankelijk van anderen,” legt Tim uit.

Dit verandert in 2019, na een deelname aan de wedstrijd Clash of the Titans, waar KEEK de finale bereikt. KEEK is dan voor het eerst in lange tijd weer een muzikale act. “Bij Clash of the Titans maakte ik voor het eerst weer live muziek”, zegt Tim. “Toen dacht ik: waarom doe ik dit niet vaker?” Hierna volgt een optreden bij het Utrechtse ONGEREPT, op voorwaarde dat hij met een volledige band komt. Zodoende wordt Het KEEK Collectief geboren en speelt Tim zijn muziek met de begeleiding van een volwaardige band. Deze band, die er in eerste instantie alleen is voor de show van ONGEREPT, groeit snel daarna uit tot de vaste live-act van KEEK.

Met voorbeelden als The Roots, Mac Miller en toetsenist Robert Glasper brengt de muzikale vriendengroep hun eigen verhalen over op het publiek. KEEK heeft op dit moment vijf nummers uitgebracht, maar er ligt veel meer klaar om afgemaakt en uitgebracht te worden. “We zijn op dit moment allemaal druk, maar wanneer we er tijd voor hebben besteden we deze het liefst aan spelen en het maken van nieuwe muziek. We hopen de komende tijd wat nummers af te kunnen maken en uit te kunnen brengen.”

Tijdens zijn MASTER-traject bij No Man’s Land werkt KEEK aan het totaalplaatje. Zo krijgt de groep bandcoaching van Darin Guermonprez. De sessies gaan onder andere over het brengen van dynamiek in de liveshow. “Hoe bouw je een track, hoe richt je een repetitie in, waar kun je pieken in je show? Dat zijn dingen waar we samen met Darin aan werken”, licht Tim toe.
Iets anders waar KEEK mee bezig is, is het opnemen van een liveregistratie. Deze wordt opgenomen in samenwerking met de jongens van ONGEREPT, waar KEEK in 2019 al te zien was. Vervolgens zal de focus komen te liggen op het naar buiten treden als band en wat daar allemaal bij komt kijken. “Met KEEK willen we hele goede, fijne, toegankelijke muziek aan de man brengen. En volgens mij zijn we daarin al lekker bezig!”

Onlangs stond KEEK in De Helling voor een ONGEREPT-sessie. Een fotoverslag van deze avond, waar ook MASTER-act Tano Rivers & Stach speelden, vind je hier. Binnenkort lees je meer over Tano Rivers & Stach, dus houd de site en socials in de gaten!