Despa: “Ik wil met mijn muziek een bredere boodschap en positiviteit brengen”

MASTER / MASTER

In de wereld van de elektronische muziek vinden we Despa. De Amersfoortse funk house producer begon ooit met het uitbrengen van underground garage-house tracks, waarbij hij zich vrij snel in de kijker speelde van BBC radio host Todd Edwards. In 2021 verscheen Despa zijn eerste album getiteld ‘Save The Day’. Dit album, doordrenkt met invloeden uit electro funk, soul en house, bevatte nummers als ‘Save The Day’, ‘Walk On’ en ‘Don’t You Know’.

Inmiddels heeft Despa ruim 20.000 maandelijkse luisteraars op Spotify. No Man’s Land spreekt Despa over zijn samenwerking met KOSMIK x No Man’s Land en blikt vooruit op zijn aankomende release ‘It Just Clicks’, die gepland staat op 6 oktober 2023.

Hoe ben je gestart met muziek maken?
“Voor mij begon alles met een akoestische gitaar en zeven jaar gitaarlessen. Daarna ontdekte ik elektrische gitaren met ‘looping’ mogelijkheden, maar al snel besefte ik dat ik liever mijn eigen muziek maakte dan andermans nummers na speelde. Ik begon te experimenteren met muziekproductiesoftware en dook ik in de elektronische muziekscene. Op een gegeven moment waagde ik me zelfs in de UK Garage-scene, maar daar voelde ik me niet helemaal in mijn element. Uiteindelijk vond ik mijn plek in de lounge muziek, waar ik mijn artistieke identiteit kon ontwikkelen en twee albums uitbracht. “Mijn huidige sound kun je het best omschrijven als een mix van elektronische G-funk met een vleugje house en disco.”

Waar heb je tijdens dit traject aan gewerkt?
“Eerlijk gezegd, ik heb lange tijd niet nagedacht over mijn artistieke identiteit. Sinds ik in contact ben gekomen met KOSMIK x No Man’s Land, ben ik gaan nadenken over wie ik als artiest wil zijn. Er is mij gevraagd wat ik wil uitstralen en voor wie mijn muziek bedoeld is. Dit heeft me geholpen om mijn artistieke profiel te definiëren, zowel voor mezelf als de luisteraar. Ik wil met mijn muziek een bredere boodschap overbrengen en positiviteit brengen. Het is een proces van zelfontdekking en groei.”

Hoe heb je de samenwerking met KOSMIK x No Man’s Land ervaren?
“Ik ben erg enthousiast over KOSMIK en No Man’s Land. De muziekindustrie kan behoorlijk ingewikkeld zijn voor individuele artiesten, maar gelukkig bieden organisaties als KOSMIK en No Man’s Land kansen voor artiesten, ongeacht hun genre. Het afgelopen jaar heb ik onder andere met KOSMIK een videoclip voor mijn aankomende release geschoten, iets wat ik zonder de bijkomende middelen nooit had kunnen doen. “

“Naast het feit dat ik creatief inhoudelijk ondersteuning heb gehad, heb ik ook geleerd om mijn netwerk te gebruiken om mijn carrière verder te ontwikkelen. Dankzij hun ondersteuning kan ik echt groeien als artiest. Ik kijk ernaar uit om na dit avontuur nog verder te groeien en nieuwe mensen in de industrie te ontmoeten.”

Wat komt hierna?
“Natuurlijk mijn aankomende release ‘It Just Click’ op 6 oktober. Deze EP markeert echt een nieuwe fase in mijn carrière als artiest. Het bevat een flinke dosis funk en disco-invloeden, en ik heb er hier en daar mijn eigen arrangementen en vormgeving aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het echt herkenbaar is als het werk van Despa. Wat het extra bijzonder maakt, is dat er ook een muziekvideo bij zal zijn om de ervaring compleet te maken. Ik kijk er echt naar uit om dit met de wereld te delen!

Aan het einde van dit traject hoop ik echt klaar te zijn om de muziekwereld in te stappen als een volwaardige artiest, met een duidelijk artistiek profiel waar ik volledig achter sta. Ik wil naast muziek releasen ook bekend komen te staan als DJ, en sets spelen op o.a. Lowlands en Boiler Room.”

Check zijn nieuwe EP ‘It Just Clicks’ op je favoriete streamingsdiensten!