Della Dix: “Ik weet nu veel beter wie ik ben, wat ik wil en durf vaker ‘nee’ te zeggen”

MASTER / MASTER

“Na het eerste gesprek werd ik meteen op scherp gezet. Ik dacht: shit, wie is Della Dix eigenlijk? En wat wil ik precies?” Nu zijn MASTER-traject in de afrondende fase is beland, blikken we met Dixie Huurdeman a.k.a. Della Dix alvast terug: wat heeft dit samenwerkingsproject van No Man’s Land en KOSMIK hem gebracht?

“Natuurlijk is het niet zo dat ik helemaal niet wist wie ik was, maar toch merkte ik dat ik het moeilijk vond om antwoord te geven op vragen als ‘Wie is Della Dix’ en ‘Wat maakt jou uniek'”, vertelt Dixie wanneer hij terugkijkt op de eerste sessies van zijn MASTER-traject. “Na die eerste gesprekken met mijn coaches Misha van der Winkel en Coen Witteveen ben ik hier veel bewuster over na gaan denken en heb ik concrete antwoorden op papier gezet. Vanuit die antwoorden hebben we een biografie en een brandbook opgemaakt, en een heldere visie en doelstellingen opgesteld voor dit ontwikkelingstraject.”

“Ik beschouw mezelf echt als een live-artiest, dus al snel werd een van de grootste doelstellingen om mijn liveshow naar een volgend niveau te tillen”, legt Dixie uit. “We zijn met een geluidsman aan de slag gegaan die ik in het vervolg meeneem naar al mijn shows. En waar ik eerder alleen optrad met een DJ en een backup-MC, wil ik nu stapje voor stapje toewerken naar een liveband. Voor de eerstvolgende optredens betekent dat dat er ook een gitarist en pianist op het podium staan en langzaamaan breid ik dit uit naar een grotere band.”

Zo blijft het geluid van Della Dix zich ontwikkelen, maar dat is niet het enige live-element waaraan hij tijdens deze MASTER werkt. “Om de live-experience tijdens mijn shows nog intenser te maken, wil ik ook een vette lichtshow neerzetten. Binnenkort laat ik een specialist een lichtshow ontwerpen voor mijn live-act, zodat we dit ook op papier kunnen zetten en toevoegen aan onze technische rider.”

“Tijdens het schrijfproces van Geluk heb ik van Melanie Esther geleerd hoe je een duidelijk, samenhangend geheel van je plaat maakt. Omdat muziek maken mij geluk geeft en de ups en downs in mijn leven me doen beseffen dat ik gelukkig ben, moest dit het thema van de EP worden. Daarnaast is het ook een ode aan mijn overleden neef Jelle Geluk, die mij geïnspireerd heeft om muziek te maken”, legt Della Dix uit. Over de tegenslag die na de release om de hoek kwam kijken, vertelt hij: “We hadden een mooie releaseparty georganiseerd, maar door nieuwe coronamaatregelen kon dit uiteindelijk niet doorgaan. Daar leer je dan ook weer van. Ik realiseer me nu nog meer dat we ready moeten zijn als alles straks weer opengaat. Mensen snakken ernaar om weer naar vette shows te gaan, en ik weet zeker dat wij de energie kunnen overbrengen waar iedereen nu naar uitkijkt. Het enthousiasme wat dan ontstaat kan er zomaar voor zorgen dat het opeens hard gaat. Ik kan niet wachten!”

Maar de Amersfoortse rapper kijkt ook verder vooruit: “Ik weet nu veel beter wie ik ben, wat ik wil en ik durf nu ook vaker ‘nee’ te zeggen. Ik moet niet meer teveel ballen in de lucht proberen te houden, maar prioriteiten stellen en me focussen op dat wat écht belangrijk is. Ik wil blijven groeien, ook ná het MASTER-traject. Zo ben ik net aangenomen voor een deeltijdstudie aan de producersacademie. Daar ben ik heel blij mee, want in de toekomst wil ik voor mezelf en voor anderen kunnen produceren en mixen. Zo heb ik genoeg doelen om naartoe te werken. Mijn grootste droom? Met een complete liveband de mainstage van Lowlands op zijn kop zetten!”