‘Club No Man’s Land: Rhymes & Lines’ een bijzondere mix van leerzame interviews en energieke showcases

Club No Man's Land / Club No Man's Land

Op 3 mei bundelden No Man’s Land, 030netwerk en HolyBladInc opnieuw hun krachten in het café van De Helling. Tijdens de tweede editie van Club No Man’s Land: Rhymes & Lines wisselden energieke showcases en leerzame gesprekken elkaar af, terwijl hiphoplegende SKAV over zijn gloednieuwe album vertelde.

De rolverdeling tussen de twee hosts van de avond wordt al snel duidelijk: waar Bengi van HolyBladInc. Het publiek opwarmt met de nieuwste tracks van hiphoptalent binnen en buiten Utrecht, neemt Triwish van 030netwerk de microfoon over om deze editie van Club No Man’s Land officieel te openen. Hij nodigt rapper Nelcon, hiphopper Elmer en A&R-directeur van BMG Erroll Antonie uit voor een panelgesprek, waarbij het schrijf- en opnameproces van muziek maken centraal staat.

De zelfbewuste Elmer weet heel goed waar haar drang om nieuwe muziek te maken vandaan komt: “Ik vind dat er beschamend weinig vrouwen in de hiphop-scene zijn. Daarnaast heb ik een achtergrond in de theaterwereld, waar ik weleens voorstellingen zag met tergend slechte raps erin. Daar wil ik verandering in brengen. Daarnaast merk ik sowieso dat de combinatie van theater en hiphop iets is wat eigenlijk nog niet echt bestaat. Tijdens mijn optredens merk ik dan ook vaak aan het publiek dat ze dat wat ik doe nog nooit gezien hebben, maar er wel heel enthousiast van worden. Dat geeft een enorme kick en energie om hiermee door te gaan.”

Ook Nelcon, die zijn debuutalbum uitbracht via het bekende label Burning Fik, weet waar hij naartoe werkt en heeft een paar goede tips voor het publiek in De Helling. Zo reageert hij enthousiast als hem wordt gevraagd naar zijn ervaring met schrijverskampen: “Ik heb eens een heel vet schrijverskamp meegemaakt met alle leden van Burning Fik. We sloten onszelf vier dagen lang op en deden talloze schrijf- en jamsessies met elkaar, steeds in wisselende samenstellingen. Dat levert heel veel inspiratie op. Qua rhymes en lines, maar ook doordat je met mensen samenwerkt met wie je dat normaal gesproken niet zo snel zou doen”, aldus Nelcon.

Vanuit het oogpunt van een publisher vraagt Triwish zich vervolgens af hoe Erroll Antonie zijn artiesten begeleidt tijdens het schrijf- en opnameproces. “Ten eerste ga ik af op de radar van de artiest zelf. Die moet zijn storytelling op orde hebben”, begint Antonie. “Je moet heel goed weten wat, wanneer en hoe je iets wil vertellen. Dat is het moment waarop ik je in de ‘spitspositie’ zet, waar je kunt ‘scoren’. Hiermee bedoel ik niet zozeer hits scoren, maar wel dat je je inspiratie zo effectief en productief mogelijk vertaalt naar nieuwe songs en ideeën. Dit werkt vaak een tijdje heel goed, tot het moment waarop die spitspositie te comfortabel wordt. Dan ga je teveel ‘tikkie-takka-voetbal’ spelen en haal ik je er weer uit.”

Na het panel trapt Elmer een reeks showcases af, waarbij ze meteen de toon zet met haar absurdistische theaterhiphop. Ook showcases van onder meer Calafia en Gilly zorgen voor een energieke vibe in het volle café van De Helling. Tussen de showcases door nodigt Triwish opnieuw iemand uit op de panelbank: niemand minder dan de Utrechtse hiphoplegende SKAV vertelt in een interview over zijn gloednieuwe album Kali Yuga, dat hij samen met Influence Prod maakte. Hij vertelt over de moeilijke periode die hieraan voorafging en de totstandkoming van het album, waarna de showcases hervat worden. En die luiden vervolgens deze succesvolle editie van Club No Man’s Land op passende wijze uit.

Benieuwd naar de foto’s van Club No Man’s Land: Rhymes & Lines? Die check je hier.