10 jaar No Man’s Land: Reazun

Conferentie / Conferentie Interview / Interview

Op 7 december vindt in TivoliVredenburg alweer de tiende editie van muziekconferentie No Man’s Land plaats! In aanloop naar dit jubileum blikken we met prominente gasten uit de muzieksector terug op een decennium aan kennisdeling, inspiratie en samenwerking. Met deze keer Ben Hartman, de Utrechtse rapper die beter bekendstaat als Reazun.

Welke connectie heb jij met No Man’s Land?
“We go way back. In de tijd dat ‘Reazun’ werd getogen als Utregse artiest, ontstond No Man’s Land (toen nog De Coöperatie) ook. Geestelijk vader Robert Kouijzer hielp daar al bij toen hij nog ‘Lord R’ was. Voor mij is hij dat nog steeds.”

Wat betekent No Man’s Land voor jou?
“No Man’s Land voelt in mijn beleving als een grote broer bij wie je aan kan kloppen als je het allemaal even niet meer weet. Het is een hoogstnoodzakelijk platform dat perspectief biedt voor talenten die tijdens het maakproces worstelen met de stress van de laatste loodjes, die vaak nét te zwaar wegen. Dat perspectief maakt het maakproces weer leuk, in plaats van alleen maar tergend. Op die manier kunnen jonge makers wennen aan het vak, in plaats van dat ze met de staart tussen de benen wegrennen.”

Hoe heeft No Man’s Land in de afgelopen 10 jaar voor jou invulling gegeven aan hun motto “Exceed what is, by imagining what is yet to come”?
“Het helpen bij het neerleggen van een visie voor de toekomst, die op het voorstellingsvermogen van mij en mijn leerlingen gebouwd kan worden. Een dergelijk motto stelt jonge makers in staat te dromen, hetgeen hen de mooiste kunst laat maken.”

Wat is je mooiste herinnering aan 10 jaar No Man’s Land en De Coöperatie?
“Doordat No Man’s Land al 10 jaar actueel en relevant blijft, is het altijd weer een beleving om de leerzame panels en de samenstelling daarvan te zien op de verschillende evenementen. Zo blijft No Man’s Land zijn functie als kruisbestuiver, verbinder en educator dus met glans vervullen. Ik vond het erg tof toen ik werd gevraagd om zelf plaats te nemen in zo’n panel. Dat was dat samen met Freez, een collega-artiest waar ik toen al jaren fan van was.”