10 jaar No Man’s Land: Coen Witteveen

Conferentie / Conferentie Interview / Interview

Op 7 december vindt in TivoliVredenburg alweer de tiende editie van muziekconferentie No Man’s Land plaats! In aanloop naar dit jubileum blikken we met prominente gasten uit de muzieksector terug op een decennium aan kennisdeling, inspiratie en samenwerking. Met deze keer Coen Witteveen, die onder andere directeur is bij KOSMIK en als saxofonist van Typhoon op de grootste podia van Nederland heeft gestaan.

Wat betekent No Man’s Land voor jou?
“Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in 2015 als bezoeker aanwezig was bij een No Man’s Land in het oude Tivoli aan de Oudegracht in Utrecht. Daar weet ik nog goed dat ik onder de indruk was van al die makers en de muziekindustrie bij elkaar. Een fijne synergie tussen de inhoud van artisticiteit en ondernemerschap. Nu zeven jaar later voel ik dat nog steeds, maar nu ook als partner met KOSMIK. Zelfs daarin is, weliswaar op een ander niveau, nog steeds sprake van datzelfde principe.”

Waarvoor staat No Man’s Land in jouw optiek?
“Een gezonde balans tussen de inhoudelijk artistieke kant van de sector, maar ook een goede vertegenwoordiging van de ondernemende kant. De gelijkwaardigheid daarin vind ik enorm sterk vertegenwoordigd in de programma’s en panels bij No Man’s Land. Er zijn maar weinig plekken waar zoveel expertises bij elkaar komen, waar de informele kant, kunstvakonderwijs en de industrie elkaar (meestal) vinden.”

Hoe heeft No Man’s Land in de afgelopen 10 jaar voor jou invulling gegeven aan hun motto “Exceed what is, by imagining what is yet to come”?
“Helemaal! Om dan toch even in slogans te blijven, zelf ben ik erg gecharmeerd van de slogan van Nina Simone: ‘It’s an artist’s duty to reflect the times’. Ergens raken ze elkaar, omdat deze beide slogans gaan over openstaan voor het nieuwe, zonder het oude te verloochenen. Dat zie, maar vooral voel ik bij No Man’s Land. Zowel in de samenwerking, maar ook in uitrol van programma’s.”

Wat is je mooiste herinnering aan 10 jaar No Man’s Land en De Coöperatie?
“De prachtige keynote van Lucas de Man op de online editie tijdens COVID. Zijn ijzersterke visie op authenticiteit heeft bijna een Bijbelse proportie aangemeten in mijn hoofd. De kern die hij daarin raakt is prachtig, maar net zo hard ook confronterend.”